De opening werd op vrijdag 14 september om 16.00 uur verricht door Bert Middel, Dijkgraaf Waterschap Noorderzijlvest.
WATER: een van onze primaire levensbehoeftes, een vriend en soms een vijand, geheimzinnig en ondoorgrondelijk, met spiegeling en lichtreflectie, kortom een inspiratiebron voor menig kunstenaar! In ´Beeld Bij Water´ tonen 12 kunstenaars uit het land hoe zij hierdoor geraakt zijn. Hun inspiratie leidde tot het ontstaan van een grote verscheidenheid aan objecten, installaties, schilderingen en fotomontages. Zij nodigen u uit die vervoering met hen te delen.
De deelnemende kunstenaars zijn:
Rogier Alleblas, Jelly van den Bosch, Helena van Essen, Rianne Kooijman, Cor Litjens, Alex ten Napel, Lonia Schölvinck, Ans Smits, Johan Visser, Ank van der Wal, Loes Wouda en Saskia Wurpel.
ROGIER ALLEBLAS: Zijn werk is verontrustend en humoristisch tegelijk. We zien zwart wit foto’s, die zijn beschilderd met olieverf. De foto’s roepen vragen op. Persoonlijke vragen, maar ook vragen die te maken hebben met de stand van zaken in de wereld. Water speelt een belangrijke rol in de surrealistische beelden.
JELLY VAN DEN BOSCH: Het spelen met kleur en kleurnuances heeft mij altijd geboeid. Daarbij word ik geïnspireerd door thema’s uit de natuur. Water vervult mij met ontzag. De geheimzinnigheid er van fascineert mij; bovenal de spiegelingen en de lichtreflecties. Ik wil in mijn werk daarvan getuigen en de toeschouwer in die beleving betrekken.
HELENA VAN ESSEN: Stilte en reflectie zijn kernbegrippen in mijn werk. – Wandobject metPlacunaschelpen:dankzij hun delicate ordening, resultaat van een meditatieve werkwijze, nodigt dit werk uit tot contemplatie. – Beeld bij water – zonder beeld: kun je je daar in de donkere ruimte van Draslandeen voorstelling van maken?Probeer het, open je zintuigen.
RIANNE KOOIJMAN: Geboren aan de Noordzeekust, met passie voor het licht op het water en de openheid van de zee: ‘altijd in beweging’. Stilte, wind en storm op het Wad met zijn eb en vloed, geluiden en beweging van vogels, geven een gevoel van vrijheid, waardoor ik wil schilderen.
COR LITJENS maakt beelden. Grote monumentale sculpturen en kleine gedetailleerde plastieken. Meestal in brons gegoten. Karakteristiek voor het werk is het gebruik van elementen uit de landschappelijke natuur en de monumentale architectuur. Een van zijn thema’s is landschap met bruggen. Er staan gebouwen op die verbinding en isolement verbeelden.
ALEX TEN NAPEL: Na een duik. Zingt het water in je oren. Stroomt het langs je huid. In je neus, je mond, je ogen. Je voelt het water. Om je. In je. Opgelost. Word je water. Een druppel water. Uit je oor op het kussen. Wekt je uit een droom.
LONIA SCHÖLVINCK: Lonia, Amsterdam Rietveld Academie, is een watermens. In haar schilderijen is dat vaak terug te vinden zoals de Amsterdamse grachten, het strand en de Wadden. Haar olieverf schilderijen gaan niet over ‘het plaatje’, maar de sfeer en het licht. ‘Wat je ziet moet je voelen’, is haar motto.
ANS SMITS: Is gehecht aan de kust, waar zij altijd heeft gewoond. Haar uitdaging vindt zij in het vastleggen van strandtaferelen die haar raken, zoals hier de honden in de zee. Haar kracht ligt in het observeren en vastleggen van het onopvallende en het mooie ervan in verf te vangen.
JOHAN VISSER: Het object H2Out is ontstaan n.a.v. het thema Water van Zomerexpo. Dit object is via een wild-cart in de Fundatie gekomen. H2Out geeft (wat ik wil) een vervreemd beeld en dit gecombineerd met mijn humor.
ANK VAN DER WAL: Wij worden gestimuleerd duurzaam met onze omgeving en zuinig met water om te gaan. Met REGENJAS 2.0 kun je bij regen zelf water opvangen. De plooien vullen zich en het water loopt van de ene naar de andere plooi. Zijn ze vol dan kun je het water aftappen voor hergebruik.
LOES WOUDA: In haar Zeegezichten gaat het haar om het spel van licht, lucht, zand en water. De wisselende luchten, de veranderende vloedlijn, de sporen die de wind en het water achter laten in het zand op het strand. Die tijdelijke transformaties blijven haar steeds uitdagen om ze te schilderen.
SASKIA WURPEL: Met mijn objecten probeer ik vaak een licht en poëtisch gevoel tot uitdrukking te brengen. Door het gebruik van verschillende, al dan niet gevonden materialen, zijn ze ook een zoektocht naar het zichtbaar proberen te maken van het ontroerende en verrassende dat zich verschuilt in al hetgeen ons omringt.
Lezing
Zondagmiddag 30 september 14.00 uur lezing (met pauze) ´Verborgen schoonheid´ door Gerard Janssen, oud-hoogleraar kust-ecologie.
Toelichting: Aan onze kust en op het wad, een spiegelend wateroppervlak, een kaal zandstrand, ogenschijnlijk weinig leven te beleven. Maar wie zich verdiept kan de verborgen schoonheid boven water halen.
Toegang voor de lezing €7,- inclusief consumptie en expositiebezichtiging. Kinderen tot 18 jaar, Vrienden en pashouders van K38 gratis entree.
Voor de jeugd
Zondagmiddag 7 oktober staat van 13.00-17.00 uur het IVN met de Scharrelkidskar met educatieve programma’s voor de schooljeugd op de binnenplaats van K38.
Ouders, opa’s en oma’s neem de kinderen mee voor een educatief programma voor de kinderen. In de scharrelkidskar kunnen kinderen zien, wat er in het water leeft en kunnen zij proefjes doen met water.
Entree € 2, –, incl. consumptie (tot 18 jaar gratis)
De tentoonstellingsperiode is van zaterdag 15 september t/m zondag 7 oktober 2018.
De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Organisator VERKUNO