Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Noordelijk Realisme – The American Dream

2 maart 2018, 16:00 t/m 25 maart 2018, 17:00

- €2

Noordelijk Realisme

 

Geïnspireerd op het idee en de expositie “The American Dream” in het Drents Museum en de Kunsthalle in Emden, heeft de sectie Beeldende Kunst een expositie gerealiseerd met werken van kunstenaars die behoren tot het Noordelijk Realisme en het Onafhankelijk Realisme.

 

Recente geschiedenis:
In de jaren zestig en – zeventig van de vorige eeuw stond vooral de abstracte kunst en de conceptuele kunst in de belangstelling (musea, rijksacademie). Figuratief werken was eigenlijk “not done” . Daardoor gingen steeds meer figuratieve kunstenaars uit Amsterdam en Den Haag naar het oosten en het noorden van het land.
Onder invloed van Academie Minerva in Groningen ontstond het zogenaamde Noordelijk Realisme (Diederik Kraaijpoel, Wout Muller). Diederik Kraaijpoel wordt wel de aartsvader van de noordelijke realisten genoemd. Hij was 32 jaar docent aan de Academie Minerva en was leermeester van onder anderen: Henk Helmantel, Herman Tulp, Jan van der Kooi en Joost Doornik.

Noordelijk realisme-
De vraag of zoiets als het Noordelijk Realisme bestaat houdt de gemoederen al jaren bezig. Is er sprake van een herkenbare stijl? Waarneming direct naar de natuur, het weergeven van een portret, stilleven of landschap is in het Noorden flink ontwikkeld. Maar een vast stijlkenmerk is het niet. Eigenlijk is het Noordelijk Realisme een geografisch gegeven en natuurlijk de gedegen techniek die men beheerst.
Onafhankelijk Realisme-
Het is vooral galerie Möhlmann uit Appingedam die de Onafhankelijke Realisten op de kaart heeft gezet. Het Onafhankelijk Realisme is meer een stroming met veel verschillende stijlen. De afbeeldingen zijn echter altijd herkenbaar.
Het idee dat realisten altijd fijnschilders zijn is zeker niet het geval. Een groot aantal kunstenaars schildert in lossere techniek. Ze blijven echter trouw aan de voor hun zichtbare werkelijkheid.

Het Noordelijke Realisme en het Onafhankelijk Realisme weet samen met een aantal galeries een groot publiek te bereiken met hun werken (o.a. Möhlmann, Wildevuur, de Buitenplaats, Henriette Polak Museum, Wiek XX, galerie Mokum).
Vanaf 1990 is de figuratieve kunst begonnen aan haar terugkeer in het gevestigde kunstcircuit. Vandaag de dag hebben de realisten een vaste plek verworven in het kunstcircuit.

Expositie Noordelijk Realisme en Onafhankelijk Realisme van zaterdag 3 maart 2018 tot en met zondag 25 maart 2018.

De opening is op vrijdag 2 maart om 16.00 uur.
Wij zijn vereerd dat wij prachtig figuratief werk mag laten zien van de kunstenaars:

Ewoud Dubois, Joost Doornik, Sara van Epenhuysen, Sietse W Jonker, Heleen Kater, Annemiek Vos.

 

Zie onze website www.culturelekringroden.nl voor meer informatie over de kunstenaars en hun werken.

Organisatie sectie Beeldende Kunst/CKR

Gegevens

Begin:
2 maart 2018, 16:00
Einde:
25 maart 2018, 17:00
Kosten:
€2
Evenement Categorie:

Locatie

Kunstencentrum K38
Kanaalstraat 38
Roden, Netherlands
+ Google Maps
Site:
kunstencentrumk38.nl

Gegevens

Begin:
2 maart 2018, 16:00
Einde:
25 maart 2018, 17:00
Kosten:
€2
Evenement Categorie:

Locatie

Kunstencentrum K38
Kanaalstraat 38
Roden, Netherlands
+ Google Maps
Site:
kunstencentrumk38.nl