EXPOSITIE ‘DE RUIMTE’

DE RUIMTE in Drenthe; nog tot 16 november!

In het nieuwe Kunstencentrum K38 te Roden is nog tot 16 november de tentoonstelling DE RUIMTE, KUNST IN DRENTHE VAN 1800 TOT HEDEN te bewonderen.
In deze unieke tentoonstelling, laten zo’n zeventig kunstenaars werk zien, dat een relatie heeft met het begrip Ruimte. Al deze kunstenaars hebben een binding met Drenthe.

Mark Lisser

Mark Lisser

 

De negentiende-eeuwse schilders, die in Drenthe werkten, waren romantische ‘Hollanders’, op zoek naar de ruimte van de Drentse moerassen en het pittoreske van plaggenhutten op de woeste hei. Zij woonden veelal buiten Drenthe, in de stad, en kwamen in de zomer de woeste heide schilderen. De schilders logeren in de dorpen, en trekken er samen op uit. Ze noteren wat ze zien, in ochtend of avondlicht. Geven een impressie van het landschap. Ze schilderen buiten, niet in hun atelier. Natuurlijk alleen in de zomer. In 1883 schrijft Vincent van Gogh aan zijn broer Theo hoe hij in Zweeloo aan komt. Hoe teleurgesteld hij is er geen enkele schilder aan te treffen. Maar ja, hij is er in de winter…

Meer dan dertig prachtige schilderijen uit de periode van 1800 tot 1940 werden voor deze tentoonstelling in bruikleen afgestaan door particulieren en kunsthandelaren.

Een eeuw later willen kunstenaars hier graag wonen. Ze kopen een vervallen boerderijtje, en blijven landschappen schilderen. Ben van Voorn, 1927-2004, betrekt in 1953 een boerderijtje in het Drentse Yde. Hij is weliswaar in Eelderwolde geboren, maar daarvoor woont hij in Amsterdam, op een woonboot. Hij bouwt een atelier en een galerie, en schildert de mooiste landschappen. In 2001 maakt hij een schilderij van een binnenruimte, van zijn atelier, op een wel heel bijzondere manier. Het lijkt of hij in de nok van het dak hangt en dan naar beneden kijkt. Een meesterlijk geschilderd spel met ruimtelijkheid.

Dit werk vormt de verbinding met het werk van zo’n veertig hedendaagse Drentse kunstenaars, die zich ook laten inspireren door de natuur of die de virtuele ruimte willen verbeelden. Schilders, beeldhouwers, fotografen en installatie-bouwers. Jong en oud, bekend of pas afgestudeerd. En neen, er zijn geen Verkuno- leden bij. Verkuno geeft in deze nieuwe expositieruimte eerst de ruimte aan collega’s.

Van Siemen Dijkstra hangt de houtsnede ‘Moordenaarsveen’ uit 2006 op de expositie. Mark Lisser maakte het grote tweeluik ‘Altijd/Soms’. Het grote vilten wandkleed van Charity van der Meer uit Gieten, verbeeldt water, door een landschap meanderend. Een ‘Vlam’ van Adri de Fluiter staat op het buitenterrein. Tekeningen in de ruimte van de Rôner beeldhouwer Don van der Meulen. De jonge kunstenaar uit Roden is Jeffrey Linker, die zijn ‘Unremarkable Space’ uit 2014 laat zien; een houtskooltekening in giethars. Boeiend ook de video van de 23-jarige Ruben Stellingwerf uit Norg. Hij heeft een op muziek geïnspireerde nieuwe letter ontworpen. In het filmpje laat hij een muziekkorps een patroon lopen in de vorm van zo’n letter. Een tekening in de ruimte. Het ruimtewezen van Derek Scholte, voor deze tentoonstelling gemaakt. Van Moniek Westerman is er de kleine installatie ‘Sporen’. De namen van de andere deelnemende kunstenaars vindt u op www.kunstencentrumk38.nl.

DE RUIMTE, KUNST IN DRENTHE VAN 1800 TOT HEDEN
Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden
Tot 16 november dagelijks geopend van 13.00-17.00, behalve op maandag en dinsdag.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA