Tijdspanne

Oude foto’s en geschiedenisverhalen zijn het uitgangspunt van de jonge Groninger kunstenares Frieda de Witte.

image

Op de expositie Tijdspanne, zijn haar mixed media beelden en tekeningen te zien. Ze zijn afgeleid van foto’s van haar Beppe (oma). “Oude foto’s waar je haar ziet als jong meisje. Ze lijkt vrolijk en onbezorgd, of zijn dat elementen die ik graag wil zien? Een kant die ik niet ken van haar en waarvan ik hoop dat die er wel was. Het kinderlijke en onbezorgde wat ieder van ons met zich mee draagt, maar door tijd en ervaringen soms helemaal verdwijnt.” Door middel van haar huidige inzichten wil ze in dialoog treden met figuren uit het verleden en de ervaring hiervan visualiseren in haar werk. Menselijkheid zoeken en bewustwording creëren.

“In onze familie wordt weinig gesproken over de tijd die mijn opa doorbracht in Indonesië. Hij vertrok vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ik krijg weinig antwoorden over hem. Misschien fascineert het me daarom juist.” Aan de hand van foto’s van hem in Indonesië maakt ze haar werk. Op een van de foto’s is hij te zien als soldaat. Hij staat daar heel statig op. Het is een prachtige foto. “Ik stel me voor hoe het voor hem moet zijn geweest. Ik kan alleen maar fantaseren. Als kunstenaar kan ik met die geschiedenis spelen, het eigen maken en er een nieuwe betekenis aan geven”

De expositie Tijdspanne is nog te bezoeken t/m 19 juni.

image

Sanseveria in het geel!

Wie heeft er niet een mooie sanseveria op de vensterbank staan. Vertrouwd en weinig onderhoud. Op de foto (van Marthe van de Grift) ziet u de sanseveria in K38. Knalgele emmer en knalgeel behang en de groene sanseveria. Vreemd en toch prachtig mooi.

Op vrijdag 27 mei werd de tentoonstelling TIJDSPANNE geopend. De internationaal bekroonde fotografe Map de Maar hield een betoog over de vele manieren waarop er foto’s te zien zijn en gemaakt worden. Zelf droeg zij een armband gemaakt van honderden stukjes foto. Een foto wordt pas kunst als het de mens beroert. Het is de kunst die ervoor zorgt dat wij de wereld om ons heen op een nieuwe en andere wijze zien.

Deelnemende kunstenaars;

Peter Dijk, Marthe van de Grift, Maxelant Harmsze, Jannie Hiskes, Thea Hoek, Sonja Leutholff, Alfred Oosterman, Mariet Schedler, Frieda de Witte.