Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

In de Houtgreep

22 november 2014 t/m 7 december 2014

Hout als inspiratiebron. Houtsneden, keramiek, ruimtelijk werk en oerhout. De kunstenaars komen uit Noord Nederland.

roden 01 HoutgreepRodeHoutsnede

(org. sectie Beeldende Kunst/CKR)

 

Bij deze expositie wordt ook een workshop houtdrukken georganiseerd op zaterdag 13 december.

In deze mooie en interessante expositie zijn heel gevarieerde werken te zien van zes kunstenaars die op totaal verschillende wijze, gepassioneerd, in de greep van hout zijn geraakt!

 

JENTE BAGCHUS

Jente Bagchus is keramiste, zij experimenteert met verschillende kleisoorten- en technieken, op zoek naar simpele schoonheid in haar werk. Gedreven door bezoeken aan onder meer Ierland, Kreta, Malta en Schotland, houdt zij zich momenteel bezig met het scheppen van voorwerpen die de sfeer van een ver verleden uitstralen, maar tegelijkertijd een zeer hedendaagse vorm hebben. Haar voorwerpen ademen de rust uit van lang vervlogen tijden en een verwijzing naar prehistorische gebruiksvoorwerpen is duidelijk herkenbaar. In deze expositie is keramiek te zien gecombineerd met hout en (oud)ijzer.

www.jente.exto.nl

 

ANTJE VELDSTRA

Antje Veldstra heeft als specialisatie de grafische techniek houtdruk en gebruikt vooral de reductietechniek, waarbij het hout steeds verder wordt weg gegutst. Wat eenmaal weggehaald is, is weg. Het gutsen, het mengen van kleur, en het drukken zelf maakt van het hele drukproces een spannende bezigheid, het eindresultaat is niet te voorspellen. De kleuren worden veelal in vlakken over elkaar gedrukt. Een uitdaging is het drukken van het naakte lichaam van de vrouw. Het is moeilijk om hele zachte en vloeiende kleurovergangen te drukken. Deze expositie laat de zoektocht zien om de mens zo goed mogelijk weer te geven: van 100 dansende Etrusken op zeer groot formaat tot een portretje van Giulietta Massina op zeer klein formaat.

www.antje-veldstra.nl

 

LIESBETH TOPPER

Liesbeth Topper maakt figuratieve objecten van keramiek en paperclay “Uit de grillige vormen van vorm en structuur van doorleefd hout interpreteer ik tijd en vergankelijkheid.” Ze combineert haar beelden met prachtig oeroud hout. De complexe wirwar van mentale processen, bespiegelingen en hersenspinsels in het menselijk brein fascineert en inspireert haar. Vaak geeft zij dit vorm door fragmenten van het menselijk hoofd te gebruiken. Het hoofd als zetel van de rede, maar ook van de waanzin. De Droom tegenover de Realiteit is hierdoor een terugkerende paradox geworden in de betekenis van zowel haar leven als haar werk. Thema’s als omhullen, verhullen en onthullen keren telkens terug en voortdurend ontvouwen zich nieuwe inzichten. Het ontrafelen van diepere lagen is de rode draad. www.liesbethtopper.com

 

RINEKE HOLLEMANS

Rineke Hollemans houdt zich bezig met hoogdruk en voornamelijk met houtsneden. Ook schildert ze en maakt ze ruimtelijk werk. De vele vormen die in het landschap voorkomen probeert ze te laten zien in een houtsnede, meestal uitgevoerd in de zgn.”legkaart-techniek”. Ze maakt hierbij gebruik van een houtplaat die, net als bij een puzzel, in verschillende stukken wordt gezaagd. Hierdoor kan met verschillende kleuren tegelijk worden gedrukt. In deze expositie laat zij naast haar zelfbedachte landschappen die op waarneming of herinneringen berusten, ook haar “kippenflat” zien in een houten kast met panelen. Op alle 4 panelen zitten deurtjes en klepjes waarachter afbeeldingen te zien zijn van kippen, landschappen, (waar de dieren echt zouden moeten leven), veren enz. De meeste afbeeldingen zijn hout/linosneden van kippen.

www.houtsneden.nl

 

MARJOLEIN TERWINDT

Marjolein Terwindt is graficus en maakt houtsneden in de hoogdruk-techniek. Ze werkt figuratief, de onderwerpen zijn dingen die haar op de een of andere manier dierbaar zijn zoals, mensen, landschappen, stillevens, dieren, nesten, bloemen. Meestal gaan ze over gewone dingen of gebeurtenissen uit haar directe omgeving. Tijdens het drukproces neemt de structuur van het hout de tekening als het ware over en geeft de voorstelling een ander karakter. Ze geeft cursussen houtdrukken in het Grafisch Museum in Groningen en in het Kunstencentrum in Groningen en is aangesloten bij Holt de Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers.

www.marjoleinterwindtwetterauw.exto.nl

 

ALBERT JAN ROUWKEMA

Albert Jan Rouwkema groeide op in de wagenmakerij van zijn grootvader en daardoor werd al vroeg zijn belangstelling voor hout gewekt. Nog steeds vindt hij hout een bijzonder boeiend materiaal. De meeste van zijn werken zijn onder te brengen in een aantal thema’s, waarbij hout niet alleen met andere materialen (messing, verenstaal, glas, staal) gecombineerd wordt, maar ook met andere technieken. Zijn vormgeving ontleent hij aan natuurlijke en mathematische vormen.

In 2006 won hij de “Silver award” bij de professionals met “Caribbean dancers” in een mondiale competitie gehouden in Engeland. www.Houtstylist.nl

 

Opening: 21 november om 20.00 uur

Periode: 22 november t/m 7 december

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Toegang €1, kinderen gratis

 

WORKSHOP Houtdrukken bij de tentoonstelling ”IN DE HOUTGREEP”

De workshop wordt gehouden op zaterdag 13 december 14:00 – 16:30 uur

Tijdens deze workshop, georganiseerd door Antje Veldstra en Marjolein Terwindt, worden gedichten van de dichteres Vasalis geïllustreerd.

 

Verloop van de workshop:

Tijdens een korte introductie wordt uitleg gegeven over het tot stand komen van een houtdruk en over het maken van illustraties.

Daarna kiezen de deelnemers elk een gedicht van Vasalis en bedenken daar een illustratie bij.

Met hulp van de docenten wordt een haalbaar ontwerp gemaakt.

Een plankje wordt met gutsen en figuurzaag bewerkt, met inkt ingerold en op papier afgedrukt.

Er wordt, zoals dat hoort bij het maken van drukwerk, in oplage gedrukt, d.w.z. dat er meerdere exemplaren van dezelfde afbeelding worden gemaakt.

De prentjes van alle deelnemers en de gedichten worden na afloop tot boekjes gebonden.

Het resultaat van een middag hard werken is dat ieder een eenvoudige kleine prent in meerdere kleuren heeft gedrukt en dat er voor iedereen een gezamenlijk geïllustreerde dichtbundel is gemaakt.

Het binden van de boekjes gebeurt na afloop van de workshop omdat de prenten eerst goed droog moeten zijn, de bundels kunnen later tijdens de openingstijden van de galerie afgehaald worden.

Deelnemers hoeven geen ervaring te hebben met de techniek, de minimum leeftijd is 12 jaar.

Opgave is noodzakelijk en kan tot uiterlijk vrijdag 28 november bij Marjolein Terwindt, mail:

Munnikevaart9@home.nl , tel. 050-5515305 of 06-22199126.

De workshop gaat alleen door bij voldoende deelname: minimaal 10, maximaal 12 personen.

 

 

Gegevens

Begin:
22 november 2014
Einde:
7 december 2014

Locatie

Kunstencentrum K38
Kanaalstraat 38
Roden, Netherlands
+ Google Maps
Site:
kunstencentrumk38.nl

Gegevens

Begin:
22 november 2014
Einde:
7 december 2014

Locatie

Kunstencentrum K38
Kanaalstraat 38
Roden, Netherlands
+ Google Maps
Site:
kunstencentrumk38.nl