De Gulden Snede

Opening vrijdag 29 april om 16.00 uur

met uitleg over de Gulden Snede van kunstenares Carla Feijen.

De Gulden Snede, oftewel de gouden verdeling, is een wiskundige formule die teruggaat tot in de middeleeuwen en die in allerlei getalsverhoudingen terug te vinden is in de natuur en de dingen om ons heen.

Omdat de Gulden Snede veelvuldig voorkomt in de natuur zijn we er als mens heel vertrouwd mee, bewust of onbewust. Dit maakt het erg geschikt voor allerlei visuele kunsten, van architectuur en product design tot reclame, fotografie en schilderkunst. De Gulden Snede maakt het mogelijk een goed gebalanceerd beeld te creëren. In deze expositie hebben wij werk geselecteerd van kunstenaars waarin de bewuste of onbewuste toepassing van de Gulden Snede is te herkennen.

 

CARLA FEIJEN www.carlafeijen.nl beeldend kunstenaar en ontwerper
Gevouwen Ruimte. Van een 2-d patroon naar een 3-d structuur.
Door de geometrie van de natuur te gebruiken in de manier waarop ik het papier vouw en vorm, krijg ik tijdens het werkproces inzicht in hoe de natuur ruimtelijke vormen creëert.” “Mathematische eenvoud als begin, creatieve vrijheid en ongekende diversiteit als vervolg.”
Er gaat een wereld van mogelijkheden schuil achter de geometrie van het vierkant, een andere achter die van de vijfhoek -met de gulden snede verhouding- of achter de verhoudingen binnen de zeshoek
”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MAR DE HOOG www.mardehoog.nl fotografie
Opgeleid als schilder is fotografie een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Stillevens met appels, kommen, vissen en eierschalen, staan naast het vastleggen van licht in weidse landschappen. De dynamiek van licht en de emotionele beleving van het ongrijpbare van licht en kleur spelen een belangrijke rol in haar werk. Het vaak meest minimale licht, de reflecties, licht en schaduw zijn bepalend voor het resultaat. In haar boek “Stil even” zijn monumentale, weidse landschappen te zien van het Ierse schiereiland(Achill).

image

 

KITTY KORVER www.alligt.nl Kiko viltschalen
Innovatieve viltkunst. De strakke, doch warm aandoende vilten wandobjecten hebben een zichtbare relatie met het eerdere keramische werk van deze kunstenaar. Een strakke vormgeving en onconventionele werkwijzen verbinden de twee disciplines en periodes. Haar viltobjecten vallen op door hun vaak grafische karakter.

image

 

ANNIE MEIJER www.beeldensieraad.nl edelsmid/beelden
Haar sieraden zijn geïnspireerd door bepaalde thema’s en geometrische vormen. Het basismateriaal is zilver en goud, vaak gecombineerd met andere materialen zoals rubber, perspex en (half)edelstenen. Het uitgangspunt voor haar sieraden is dat ze uniek en strak van vorm zijn.

image

 

NONI PLOMP www.kunst.nl/noni-plomp schilderijen
Haar werk kenmerkt zich door een sobere vormentaal. De landschappen en stillevens zijn een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Een zoektocht naar de essentie. Krachtige composities en indringend kleurgebruik geven het werk een maximum aan zeggingskracht.

image

 

MAGNA POSTMA www.magnapostma.nl schilderijen
Kleurrijke stoffenschilderijen, stille ruimten en geometrische vormen zijn de onderwerpen die ik schilder. Het thema binnen elk schilderij is hetzelfde, namelijk stilte en licht. Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen op het schilderen is het zoeken naar de juiste compositie. Meestal maak ik enkele houtskoolschetsen om de beste compositie te bepalen. Ik werk met olieverf op paneel, waarbij meerdere dunne lagen olieverf over elkaar heen gezet worden. Deze ‘laag over laag’ techniek zorgt voor zachte overgangen van licht en kleur die kenmerkend zijn voor mijn werk.

image

 

HAR SIEKMAN tekenaar, grafiek en schilderijen
Har Siekman is een zeer veelzijdig kunstenaar die ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds enthousiast nieuwe kunstwerken maakt, zoals een nieuwe serie papiersneden. Alles wat de natuur voortbrengt is een inspiratie, zoals een schelp, een slakkenhuis, een vogelei. Het ontstaan van een landschap fascineert hem in het bijzonder. Hij tekent, is graficus en schildert zowel precies gepenseelde aquarellen als zeer gedetailleerde olieverfschilderijen. Hij streeft naar verfijning en houdt van getrouwheid aan de werkelijkheid.

image

 

ELS WIERING www.elswiering.nl sculpturen
“Reeksen opgebouwd uit gelijkvormige elementen. Ze zijn overal om ons heen in de natuur terug te vinden. Ik zet deze vormen in om groei weer te geven, om vitaliteit en dynamiek uit te drukken. In mijn sculpturen,opgebouwd uit zichzelf herhalende vormen, zoek ik naar evenwicht. Deze zoektocht begint bij het letterlijke evenwicht tussen cement en staal en strekt zich dan uit tot de balans tussen zwaarte en lichtheid, beweging en vastigheid en tussen structuur en ruimte”.

image

Georganiseerd door de sectie Beeldende Kunst van de Culturele Kring Roden.

Expositieperiode: 30 april t/m 22 mei 2016
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.