Drawings K38

Drawings K38

Drawings K38 is de nieuwe tentoonstelling in Kunstencentrum K38 en werd onder begeleiding van gitaarmuziek door Henk Klatter vrijdag j.l. geopend.
Vijf Kunstenaars die grote affiniteit hebben met papier hebben zich op verschillende manieren erdoor laten inspireren. De kunstwerken zijn, behalve de discipline tekenen in de ruime zin van het woord, heel divers van inhoud.

Het Architectonische, Ruimtelijke, Fantasierijke en het Romantische zijn verschillende uitgangspunten, gedachtekrachten en visies die elkaar versterken tijdens deze expositie.

Papier is fragiel maar ook sterk, kwetsbaar, kneedbaar, is absorberend, je kunt het oprollen, is scheurbaar, je kan erin knippen, plakken en het is licht in gewicht. Het werken op papier heeft iets magisch want dunne schetslijnen met potlood of krijtsoorten komen, in vergelijk met linnen, door de ‘zachtheid’ van het papieroppervlak direct tot hun recht. Contouren van lijnenvoeringen met houtskool of potlood, evenals van een kwaststreek, roepen snel een bijzondere sfeer op.

De architectonische tekeningen van Tom van Campenhout laten een gelaagdheid in een perspectivisch lijnenspel zien, bewegingen makend in de compositie die zich zowel binnen als naar buiten het papier bewegen.
De gewassen inkt tekeningen van Ellen Grael bewegen zich in de stroming van de Romantiek met de serie ‘Being an Artist’. Ze volgt verschillende facetten van haar kunstenaarschap: magisch of als een reiziger naar onbekende gebieden.
De symbolische installaties van Loes Groothuis beelden haar verwondering over het bestaan uit. Het scheppingsverhaal uit de Bijbel en mythes uit diverse culturen zijn haar inspiratiebronnen.
Tobi van Ringen werkt vanuit eenvoudige vormen en herhalende patronen waarin het spanningsveld tussen het platte vlak en ruimte in beeld wordt gebracht
Het poëtische tekenwerk van Mariken van Spronsen is een tastbare herinnering aan de zintuiglijke ervaring van het luisteren. De klanken transformeren van geluid naar vorm; ze worden in materiaal gestolde klanken.

image

image

Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 te Roden
Expositie ‘Drawings K38’
18 september t/m 4 oktober 2015
Open: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Toegang: € 1,00. Kinderen tot 16 jaar en ‘Vrienden van K38’ gratis.