Religie en Mythen Verbeeld

EXPOSITIE: RELIGIE EN MYTHEN VERBEELD
Georganiseerd door de sectie Beeldende Kunst van de Culturele Kring Roden
www.culturelekringroden.nl

 

Geopend: vrijdag 9 oktober om 16.00 uur
Expositieperiode:10 oktober t/m 25 oktober 2015

 

Religieuze verhalen, mythen en spirituele beleving wordt al eeuwenlang verbeeld in de kunst. In een kerk of museum zijn we dat wel gewend. Deze keer heeft de sectie Beeldende Kunst van de CKR een aantal kunstenaars uitgenodigd die geïnspireerd worden door religie, mythen en spiritualiteit. Het spreekt de taal van het innerlijk. Het verbeeldt de innerlijke wereld die ieder mens in zich draagt. De niet tastbare wereld wordt tastbaar. Concrete uitwerking van mythen en geloof, in de vorm van schilderijen en objecten. Onder andere zijn te zien: iconen, de functies van gebouwen, eet-en kleedgewoontes, de verbeelding van psalmen en verder rituelen en mythen uit o.a. Egypte en Japan.

Deelnemende kunstenaars:

Froukje Dijkstra, Keramiek

Froukje Dijkstra bouwt huizen, kerken en gebouwen van platen klei, waarna ze worden bewerkt met engobe en glazuur. Ze laat zich inspireren door de architectuur met soms een knipoog naar de werkelijkheid. De huizen, kerken en gebouwen kunnen mensen geborgenheid geven. Leven in een vrij land is hiervoor een voorwaarde.”

www.froukjedijkstra.nl

image

Gonny Fournier, Objecten van glas

Gonny Fournier maakt objecten en ramen van glas voor binnen en buiten. Haar werk oogt divers maar veelal ligt dezelfde basis ten grondslag aan de onderwerpen. De cirkelgang van het leven: de geboorte en dood en de daar tussen liggende periode met de zoektocht van de mens.
www.goitic.nl

image

Jan Kenter, Schilderijen en tekeningen

Jan Kenter heeft een fascinatie voor de kwetsbare mens, dit beeldt hij uit in expressieve schilderijen en grote figuratieve tekeningen in narratieve reeksen. Hij laat zich daarbij onder andere inspireren door Crucifixen en Piëta’s.
Niet alleen door de beeldende kwaliteiten daarvan, maar vooral ook inhoudelijk.
www.jankenter.nl

image

Ronald Medema, Iconenschilder

Vanaf 2002 legt Medema zich uitsluitend toe op het “schrijven” van iconen, die binnen de beleving van de orthodoxe kerk vertolkingen zijn van “het Woord” in lijn en kleur. Hij is als een moderne pelgrim, uit de oorsprong van de eeuwenoude traditie werkend, steeds onderweg, de blik gericht op de toekomst.
www.iconenschilder.nl

image

Saber Mikael, Beeldend kunstenaar

Geboren en getogen in Irak, wonend in Appelscha. Hij werkt met Nederlandse en Arabische vormen en probeert een verbinding te maken tussen deze twee culturen. Vanuit de beelden die hij om zich heen ziet, herleid hij deze tot een stapeling van vormen. Hierbij worden alle soorten materialen en technieken gebruikt.
www.sabermikael.com

image

Henk Pietersma, Schilderijen

Henk Pietersma wil de verhalen over schoonheid, goedheid en waarheid in de bijbel zichtbaar maken op het doek. In de afgelopen jaren concentreerde hij zich vooral op de 150 psalmen en de geschiedenis van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.
www.henkpietersma.nl

image

Hanshan Roebers, Beeldhouwwerk en schilderijen

Monumentaal kunstenaar en sterk geïnspireerd door de Japanse kunst en cultuur. Hij schildert krijgers, samoerais. Poortwachters van de tijd. Het wachten dat rust en wijsheid geeft. Daarnaast maakt hij rituele voorwerpen de zgn. Congs. Hierbij gaat het niet om wat er staat maar wat het oproept.
www.hanshanroebers.com

image

Yvonne Struys, Textiele werken, installaties, mixed media

Yvonne Struys is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Ze haalt haar inspiratie voor religie onder meer uit de mythen, de Egyptische godenwereld, het Gilgamesj epos, de Edda en de Bijbel. Het is een zoektocht naar nieuwe betekenissen en verbeelding.
www.struys.nl

image

Saskia Weishut-Snapper, Textiele werkvormen, mixed media
Saskia Weishut werkt met textiele materialen, acrylverf en met door hitte gemanipuleerde tyvek. Haar onderwerpen zijn verschillend. Ze is bekend door haar peintisseries. Op deze expositie zijn “textiele Judaica” te zien. Textiele werken over o.a. de klaagmuur, de Thora en de Choepa.
www.saskia.weishut.com

image