RODEN in Roden

RODEN IN RODEN: van rozerood tot ossenbloed!

max de winter

Expositie van 10 t/m 25 januari 2015

Organisatie: Verkuno

Heel veel RODEN in Roden t/m 25 januari!

 

Twintig kunstenaars laten ‘rood’ werk zien in Kunstencentrum K38.

Donkerrood, lichtrood, tomatenrood, bloedrood, dat kennen we allemaal. Maar kent u kraplak, ossenbloed, en dodekop? Vermiljoen, scharlaken, karmijn? Hoeveel soorten wijnrood zijn er niet. Hoeveel schakeringen in lippenstift en nagellakjes. Rode blosjes van opwinding, een rode kop van woede, en het schaamrood op de kaken. Rood voor Passie, Rood voor gevaar: uitkijken jongens! Raak niet in de rode cijfers. Rood in de politiek, rood voor de rijpheid van zomervruchten, aardbeien, bessen, kersen. Rood voor de warmte van kerstmis, van de baaien onderrokken van onze grootmoeders. Het rode pluche van de zetels van de macht. De rode loper en de roodfluwelen gordijnen van het theater. Morgenrood en avondrood, Red lights.

Weer heeft Verkuno een spannende tentoonstelling georganiseerd. Elf leden van de plaatselijke vereniging van beroepskunstenaars hebben de uitdaging aanvaard alléén rood gebruiken. Dat leidde tot diepgaande discussies: wanneer kun je iets nog ‘rood’ noemen? Maar ook tot verrassende resultaten. Door deze beperking kwam men tot geheel nieuw werk. ‘Spannend!’ Er zijn ook negen gast-deelnemers. Meester-aquarellist Tonnis de Boer laat een magnifiek drieluik zien, een werk dat in Frankrijk de Prix Raphaël en de Prix Sennelier won, voor techniek en kleur. Erik Fens verzamelde honderden krantenkoppen over ‘rood’, en presenteert deze op roze A-4tjes. Gonny Fournier werkt in glas en keramiek. Haar werk vangt het licht. Ilona Hakvoort brengt puur rood. De kleur als vlek op de muur. Hier is het polyester tegelijk de drager en het bindmiddel van het pigment. Rood-bakkende klei is het expressiemiddel van Nirdosh Petra van Heesbeen. Ine van den Heuvel blijft gefascineerd door historische documenten. Zij gebruikt deze in haar grafiek. De tere roden van Dineke de Lange contrasteren met de zware tinten in het werk van Max de Winter. Violeta Tamosauskaite schildert en bewerkte leer tot prachtige boekbanden. Dat alles prachtig geëxposeerd in de rustige stijlvolle nieuwe galerie aan de Kanaalstraat.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Magda Balvers, Tonnis de Boer, Ad Breedveld, Marleen van Engelen, Erik Fens, Gonny Fournier, Arien de Groot, Ilona van Hakvoort, Maxelant Harmsze, Nirdosh Petra van Heesbeen, Thea Hoek, Ine van den Heuvel, Rianne Kooijman, Dineke de Lange, Ansje van den Muyzenberg, Violeta Tamosauskaite, Maryke Wiegers, Max de Winter, Loes Wouda, Alfred Oosterman.

gonnie fournier

 

de rode kamer, Seurre Arien de groot

 

???????????????????????????????

 

Loes Wouda-Das_AtelierLWD-schelp