Van Ver en Dichtbij

Zes juni opende beeldend kunstenaar Ruud Venekamp uit Groningen de tentoonstelling ‘Van ver en dichtbij’ in Kunstencentrum K38 te Roden. T/m 5 juli is er werk te zien van vier schilders en een beeldhouwer, allen wonend en werkend in Groningen, Noordoost Friesland en Noord-DrentheCora Heerkens schildert landschappen op de rand van realiteit en abstractie; Anneke Stellingwerf haalt haar inspiratie uit het wadden- en Lauwersmeergebied; Mieke Scheltens abstraheert het landschap met een nadruk op kleur en sfeer; Janine van Zeeland onderzoekt de indruk die dieren in de Friese polder op haar maken en beeldhouwer Jan Bouwsema ziet in het menselijk lichaam verrassende kubistische volumes.

Ruud Venekamp kent de exposanten vanuit zijn docentschap. Zelf exposeerde hij onlangs in academie Minerva, waar hij ook doceert. Hij maakt monumentaal schilderwerk dat geïnspireerd is op onder andere de natuur op Java en Banda. Ruud Venekamp is een kunstenaar die het wikken en wegen van de moderne schilder in zich meedraagt: de spanning tussen vorm en inhoud vindt hij essentieel maar ook slopend. ‘Een schilderij stelt niets anders voor dan zichzelf’. Hij probeert richting te geven aan zijn ideeën , gevormd in schetsen en in zijn hoofd, en probeert al schilderend helderder en extremere keuzes te maken. Zijn streven bij ieder schilderij is een duidelijk beeld te creëren ,klare taal te spreken. Er moeten geen afgeronde betekenissen in het werk te lezen zijn, integendeel; het beeld moet juist aan innerlijke overtuiging winnen. Het moet visueel helder, maar tegelijkertijd gelaagd zijn, zodat het enerzijds de beschouwer meteen overtuigt en het je anderzijds bij elke hernieuwde kennismaking weer verrast.

Of dit uitgangspunt van toepassing is op de vijf exposanten? U kunt het gaan zien in Kunstencentrum K38. Iedere middag is een van de exposanten aanwezig. U bent van harte welkom.

Tentoonstelling ‘Van ver en dichtbij’ is te bezichtigen van 6 juni t/m 5 juli 2015
in Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 te Roden.

image

image

image