Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontmoeting met Dementie

29 maart 2019, 16:00 t/m 22 april 2019, 17:00

- €2

“Ontmoeting met dementie” een expositie door studenten van Academie Minerva.

De expositie is een neerslag van een 3 maanden lange ontmoeting met mensen met dementie. De studenten zijn begeleid door kunstenaar/ docent Herman van Hoogdalem die zelf o.a. bekend is van zijn aquarellen “Gezichten van dementie” in het Drents Museum in 2013.
Rondom deze expositie zijn er allerlei activiteiten: workshops, muziek, lezingen. Een aantal zijn speciaal voor mensen met dementie (en hun naasten).

*

De meeste activiteiten vinden plaats in de activiteitenruimte van K38 , en enkele bij de buren – TSR.

Er is een traplift aanwezig.  

*

Zie hiervoor onderstaande data en onze Agendapagina. Klik hiervoor op de blauwe link.

Het aantal plaatsen is beperkt, daarom moet u zich hiervoor tevoren aanmelden.

De kosten voor deelname per activiteit zijn € 5,- per persoon, inclusief uw bezoek aan de expositie en een kop koffie/thee.

Voor meer informatie en aanmelden: dementie@kunstencentrumk38.nl

*

Ook is er de jeugdexpositie: “Iemand die iets vergeet” – tekeningen van leerlingen van de Lindenborg o.l.v. Bert Hemsteede, in de bovengalerij van K38, gedurende de hele expositieperiode.

 

 

Voor ALLE onderstaande activiteiten dient u zich van te voren aan te melden a.u.b. dementie@kunstencentrumk38.nl

alle activiteiten kosten € 5,00 per persoon.

 

Klik op de blauwe link

en dan gaat u naar de bijbehorende Agendapagina.

*

Zaterdag 30 maart van 14.00 – 15.00 uurWorkshop “Bloem vilten” o.l.v. Jolande van Luijk. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger.

Deze workshop vindt plaats bij de buren van K38: de Teken – en Schildergroep Roden, in de koffiekamer op de begane grond. Schoollaantje, entree via het oude schoolplein.

*

Zondag 31 maart van 14.00 – 15.00 uur – “Muzikale Ontmoeting” – een intiem muzikaal optreden door Ilse Tummers en Verena Wild uit Nijmegen. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger. Eventuele uitloop van tijd.

*

Woensdag 3 april en donderdag 4 april van 14 – 15.30 uur zijn er “rondleidingen op maat” speciaal voor mensen met dementie (en eventuele partner).

De groep bestaat uit maximaal 6 mensen. De rondleidingen worden gegeven door een student van Minerva die op toegankelijke wijze over de expositie vertelt. Tevoren aanmelden – kosten van deze rondleidingen zijn € 2,00 per persoon.

*

Vrijdag 5 april van 19.30 – 21.30 uur met pauze –  De mens – dementie en kunst”. Kunstenaar Herman van Hoogdalem spreekt over zijn laatste boek “Mag ik gaan? Leven en sterven met dementie.”
Lector Dr. Anke Coumans vertelt over de betekenis van kunst in deze sociale context.
Een kunststudent vertelt hoe het is om vanuit de ontmoeting met iemand met dementie tot beeldend werk te komen.
De lezing is voor iedereen. Kosten € 5,- p.p. Tevoren aanmelden.

*

Zaterdag 6 april van 14.00 – 15.00 uur – Workshop “Mandala Schilderen” o.l.v. Jan Kenter. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger, eventueel met uitloop van tijd.

Deze workshop vindt plaats bij de buren van K38: Teken – en Schildergroep Roden, in de koffiekamer op de begane grond. Schoollaantje, entree via het oude schoolplein.

*

Zondag 7 april van 14.00 – 15.00 uurEngelstalige masterclass “Deeper Connection” speciaal bedoeld voor amateurmusici o.l.v. Krista de Wit, docent aan het Prins Claus Conservatorium. Hoe kun je muziek maken met mensen met dementie? Deelnemers nemen hun eigen instrument mee; ook een zanger is welkom met de stem als instrument; er is 1 (electrische) piano aanwezig als instrument. Eventueel met uitloop van tijd.

*

Dinsdagmorgen 9 april van 10.00 – 12.00 uur is er een rondleiding èn bijeenkomst speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie.

De rondleiding wordt gegeven door een student van Minerva en de aansluitende bijeenkomst wordt begeleid door Ellen Bos en Anita van der Noord. Dit vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, waarbij rond 6 gezondheids-dimensies een gesprek met elkaar wordt aangegaan. Van harte welkom. Kosten € 2,00 per persoon. Tevoren aanmelden. Zie ook ‘positieve gezondheid info’.


*

Woensdag 10 april Interactieve muzikale workshop door Embrace, door Philip Curtis en 3 musici, speciaal voor zorgopleidingen. Over de rol van muziek in de zorg voor mensen met dementie.  Reeds volgeboekt.

*

Vrijdag 12 april van 19.30 – 21.30 met pauze – “De grillen van Dr. Alzheimer”. Lezing door Toine Heijmans, schrijver en columnist in de Volkskrant over de dementie van zijn vader. De columns spreken zo aan, dat zij nu worden gebundeld tot een boek dat binnenkort wordt uitgegeven. Een voorproefje op deze avond. De lezing wordt georganiseerd i.s.m. Noordenveld Leest en is voor iedereen toegankelijk.
Kaarten à € 5,- te koop bij boekhandel Daan Nijman of K38.  Reserveren kan ook via dementie@kunstencentrumk38.nl.

*

Zaterdag 13 april van 14.00 – 15.00 uur, eventueel met uitloop – ‘Werelddans op de stoel”  o.l.v. Marijke Dijkshoorn. In een kring vanuit een stoel heerlijk bewegen op muziek. Deze workshop is open voor iedereen, maar mensen met dementie en hun hele familie, en mensen met een beperking zijn nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen.

*

Zondag 14 april van 14.00 – 15.00 uur eventueel met uitloop – “Muzikale Verbinding” – een intiem muzikaal optreden door Janneke Geurts. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun naasten. U kunt daarbij ook een verzoeknummer indienen, een liedje uit de oude doos of juist niet. Indien mogelijk zal Janneke dit voor en eventueel met u zingen.

*

Donderdag 18 april van 14.00 – 15.30 uur is er een rondleiding in het kader van Gekleurd Grijs. Een student zal u meenemen op een boeiende rondreis door de expositie en de overige  “belevenissen” in K38.

Vrijdag 19 april van 19.30 – 21.30 met pauze – ‘Gedichtenavond’ met dichter Arjen Boswijk uit Groningen.

Arjen heeft 2 jaar lang “meegelopen” in Maartenshof en zijn ervaringen in gedichten vertaald. Hij zal deze avond voordragen uit de gedichtenbundel “Gedichten om niet te vergeten” en over zijn ervaringen vertellen. Zie ook: www.arjenboswijk.nl
Om 21 uur is de uitslag van de gedichtenwedstrijd rond het thema “dementie”.

Een professionele jury bekeek de in totaal 42 ingezonden gedichten. Voor de shortlist worden 5 gedichten geselecteerd die op posters in K38 komen te hangen. De jury bestaat uit dichter en neerlandicus John Vorenkamp (voorzitter), Correen Dekker – docent  Nederlands en voormalig redacteur bij Poetry International – en Henriëtte Bolt van de Bibliotheek in Leek.  De avond is voor iedereen.

Kosten € 5,- p.p. Tevoren aanmelden dementie@kunstencentrumk38.nl
Bezoekers van de expositie kunnen op een van de 5 poster-gedichten stemmen.

De uitslag van deze publieksprijs is maandagmiddag 22 april om 16 uur (2e paasdag).

*

Zaterdag 20 april van 14.00 – 15.00 uur, eventueel met uitloop – Workshop “Van levensverhaal tot levensboek” o.l.v. Roelie Otter. Hoe kom je van iemands levensverhaal tot een mooi levensboek? Deze workshop is voor iedereen, maar met name ook mensen met dementie en een partner/mantelzorger zijn van harte welkom.

*

Zondag 21 april (1epaasdag) van 14.00 – 15.00 uurMuzikaal optreden bij de expositie zelf door duo “Offenes Fenster” Hildegard Sarrazin en Hans Rosinga met Balkanmuziek e.a: muziek van nabij en veraf, sereen en hartstochtelijk. Hiervoor hoeft u zich niet apart aan te melden.

*

Maandag 22 april (2e paasdag) vanaf 15.00 uurMeet & Greet met de exposerende kunstenaars, met pianospel van Martijn Meulenbelt uit Leek.

U bent allen van harte welkom.
Om 16 uur is de uitslag van de publieksprijs van de gedichtenwedstrijd over dementie.
Toegang tot de expositie is standaard € 2,- p.p.; Kinderen en mensen met een vriendenpas gratis.

*

Voor ALLE bovenstaande activiteiten dient u zich van te voren aan te melden a.u.b.

dementie@kunstencentrumk38.nl

alle activiteiten kosten € 5,00 per persoon.

*

Periode: 29 maart t/m 22 april

Locatie: her en der in K38.

Naast de expositie zijn er een aantal bijzondere middelen die onderling contact helpen bevorderen:

de Tovertafel, De CRDL en The Before-I- die-I-Want-to …. Wall.

De Tovertafel: interactieve lichtprojecties die mensen verleiden om in beweging te komen en samen plezier en echte geluksmomenten te hebben. De Tovertafel is innovatieve hightech, heeft vele prijzen gewonnen en is speciaal voor deze expositieperiode ter beschikking gesteld.

De CRDL: maakt in zijn – prachtig vormgegeven – eenvoud een nieuwe manier van contact mogelijk; door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid … u moet het proberen! De CRDL is winnaar van de Nationale Zorg Innovatie Prijs 2018 en ook speciaal voor de ze expositie beschikbaar gesteld.

De Wall: maakt deel uit van een wereldwijd kunstproject en is simpelweg een muur waar je op kunt schrijven wat voor jou (nog) belangrijk is in het leven. Het nodigt uit om stil te staan bij wensen en verlangens, die met elkaar te delen en … soms is uiten en delen al genoeg 😊beforeidieproject.com

In de activiteitenruimte hangen enkele quilts van Marjo van der Leeuw uit de serie “Dementie”.

In de corner van K38  zijn oude Hollandse liedjes te beluisteren en video’s te bekijken.
En natuurlijk is er een leestafel met boeken, tijdschriften en documentatie m.b.t. dementie.
Op de flyer staan nog diverse activiteiten elders, in het kader van “Ontmoeting met dementie”.

Deze flyer is op diverse plekken in Roden en Groningen te verkrijgen!

*

*

Dit bijzondere project wordt mogelijk gemaakt mede door:

Externe organisaties o.l.v Laetitia Schweitzer.

 

 

Gegevens

Begin:
29 maart 2019, 16:00
Einde:
22 april 2019, 17:00
Kosten:
€2
Evenement Categorie:

Gegevens

Begin:
29 maart 2019, 16:00
Einde:
22 april 2019, 17:00
Kosten:
€2
Evenement Categorie: